Historie

In 2001 is de woon-werkboerderij ’t Berkske als een van de eerste ouderinitiatieven in gebruik genomen. Kenmerkend voor dit initiatief is dat de stichting, door ouders opgezet, zelf de financiering verzorgd heeft en dus eigenaar en beheerder is van het 'landgoed'.
 
Op woon-werkboerderij ’t Berkske in Ulvenhout wonen 13 mensen met een verstandelijke beperking. Alle bewoners hebben een eigen woning met een eigen voordeur, keuken badkamer en een aparte woon- en slaapkamer. De voordeuren van de woningen komen uit op een gezellige binnenplaats. Verder is er een ontmoetingsruimte waar de bewoners samen kunnen eten. Ook kijken ze daar gezamenlijk naar de tv en doen ze er spelletjes.
 
Naast de woningen zijn nog een paardenstal, een grote kas en een schuur met kantine gebouwd op het terrein van ’t Berkske. Op ’t Berkske kan zodoende ook worden gewerkt, van  dieren verzorgen tot groente verbouwen.

Hoe het Berkske er kwam!

In 1997 werd door ouders stichting ‘t Berkske opgericht met het doel een woon-werkboerderij voor toen nog 12 verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapten te bouwen. De ouders hadden duidelijke ideeën over de manier waarop hun kinderen zouden moeten wonen. Het gebouw moest huiselijk zijn. Daarnaast vormde de zelfredzaamheid van de toekomstige bewoners een belangrijk thema.

Feest toen het Berkske open ging

In de zomer van 2001 was het eindelijk zover, woon-werkboerderij ’t Berkske werd feestelijk geopend. Voor de nieuwe bewoners een spannende tijd, een nieuwe plek, andere verzorgenden en veel medebewoners. Sommige bewoners kenden elkaar al van school, van de muziek of vanwege werk en andere activiteiten.  

Verbouwing in 2007, het Berkske nog mooier!

Eind 2007 is ’t Berkske weer een beetje mooier en groter geworden. De ontmoetingsruimte is flink uitgebreid. In het nieuwe gedeelte kunnen de bewoners lekker rustig zitten en meer op zichzelf zijn, als zij dat wensen. De sfeer van deze ruimte is heel prettig. De fraaie meubels en inrichting helpen daar sterk aan mee.
Door de verbouwing ontstond ook een dertiende appartement voor weer een nieuwe bewoner.

Leuke activiteiten

De bewoners ondernemen leuke activiteiten met elkaar. De bewoners houden wel van een feestje, zoals met carnaval het Kiekendievenbal, de jaarlijkse playback wedstrijd in Rijsbergen Als er iets te vieren valt wordt de schuur of de ontmoetingsruimte versierd. En soms wordt de huifkar gebruikt voor een ritje naar het bos. Gezamelijke boswandelingen, vakanties er is altijd wel iets te doen.

Conclusie

Het is goed toeven op ’t Berkske, zowel voor de bewoners als de leiding.
Feestelijke opening van 't Berkske 2001
Feestelijke opening van 't Berkske in 2001

situatie per 22 mei 2016